Η ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ ΥΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Ο ρόλος των σωστών Ζωολογικών Πάρκων, τα οποία διατηρούν πληθυσμούς άγριων ειδών ακολουθώντας πρότυπα πρωτόκολλα διαχείρισής τους υπό ανθρώπινη φροντίδα, είναι υπερπολύτιμος, αφ’ ενός για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής, αλλά και για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του ευρέως κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Φύση. Πιο συγκεκριμένα:

  • Σε έναν κόσμο που αμέτρητα είδη εξαφανίζονται καθημερινά και σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν πια ελεύθερα στην Φύση, τα πρότυπα Ζωολογικά Πάρκα (όπως τα περίπου 300 της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων/ ΕΑΖΑ), τα οποία ακολουθούν αυστηρά επιστημονικά πρωτόκολλα διαχείρισης των ζώων που φιλοξενούν ώστε να εξασφαλίζεται ποικιλοτρόπως η ευζωΐα τους, θα αποτελούν κάποια στιγμή ‘κιβωτούς σωτηρίας’ του γενετικού τους υλικού, δεδομένων των αυστηρών επιστημονικών διαδικασιών ζευγαρώματος κάθε αναπαραγόμενου ζευγαριού ειδών τα οποία αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιβίωσης στην φύση.
  • Εκτός αυτού, η βιωματική εμπειρία που προσφέρουν τα Πάρκα στους εκατομμύρια επισκέπτες τους, επειδή είναι σαφώς ‘πλουσιότερη’ από ένα βιβλίο ή ένα ντοκιμαντέρ. Η επίδραση στις αισθήσεις της τρισδιάστατης πραγματικότητας σε αληθινές διαστάσεις, εμπλουτισμένη με τους ήχους και τις μυρωδιές του άγριου ζώου, αφήνει βαθιά εντύπωση στην ανθρώπινη ψυχή και αποδεδειγμένα επηρεάζει βαθύτερα το επισκεπτόμενο κοινό: ‘Εμμεσα δημιουργεί ένα εν γένει πιο γνωστικό κοινό, το οποίο συνειδητά θα πιέζει  για όλο και περισσότερη φιλοζωϊκή νομοθεσία και κρατική φροντίδα της Άγριας Ζωής. Αφ’ ετέρου εμπνέει και δημιουργεί νέες γενιές φιλόζωων πρωτεργατών της Διατήρησης των ειδών, όπως άλλωστε έχουν ομολογήσει όλες οι μεγάλες προσωπικότητες της Διατήρησης όπως η Jane Goodall, η Diane Fossey, ο Sir David Attenborough κλπ, όλοι από τους οποίους ήρθαν σε κοντινή επαφή με ένα άγριο ζώο για πρώτη φορά στον ζωολογικό κήπο της περιοχής τους και εμπνεύστηκαν τόσο, ώστε να αφιερώσουν τη ζωή τους στην Προστασία της Άγριας Ζωής. Υπ’ όψιν ότι οι ζωολογικοί κήποι στην Ευρώπη έχουν πάνω από 300 χρόνια παρουσίας στην ήπειρό μας. 
  • Επιπλέον, στα καλά Ζωολογικά Πάρκα του σήμερα έχουν βρει καταφύγιο και εργαστήριο πολλοί ενεργοί ακτιβιστές του χθες, όταν φανατικά και ρομαντικά υποστήριζαν την ελεύθερη Άγρια Ζωή συνειδησιακά και λεκτικά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ενώ τώρα έχουν τη δυνατότητα μέσω της οικονομικής επιφάνειας των Πάρκων και της δέσμευσής τους να διαφυλάσσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα την Άγρια Ζωή, να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα στις περιοχές ενδιαφέροντος του καθενός. Υπ’ όψιν ότι η ΕΑΖΑ πέρσι επένδυσε συνολικά πάνω από 100 εκατομ. ευρώ στο πεδίο και στις εγκαταστάσεις των Πάρκων της (in-situ and ex-situ) για ουσιαστικότατα προγράμματα Προστασίας και Διατήρησης Άγριων Ειδών.
  • Από δε πλευράς φιλοζωϊκής, δεδομένης της αυστηρής εφαρμογής των βέλτιστων πρωτοκόλλων διαχείρισης των άγριων ζώων για την εξασφάλιση της ευζωΐας τους, το άλλο βασικό συστατικό για να είναι τα φιλοξενούμενα ζώα “ευχαριστημένα” είναι η ΑΓΑΠΗ των φροντιστών που ασχολούνται μαζί τους, την οποία είναι σίγουρο ότι εισπράττουν στο έπακρον, μιά και όλοι οι φροντιστές ξεκινούν από εκεί ακριβώς: αισθάνονται βαθιά αγάπη προς τα ζώα, η οποία τους παρακινεί να απασχοληθούν επαγγελματικά με αυτήν ακριβώς την ασχολία, η οποία δεν έχει μεν τις ευκολίες των περισσότερων εργασιών (μάλιστα έχει και ατέλειωτες δυσκολίες κατά την διάρκεια ενασχόλησής τους, επτά μέρες την εβδομάδα, από το πρωί ως το βράδυ, 365 μέρες τον χρόνο), αλλά όμως προσφέρει ανεξάντλητη ικανοποίηση στα φιλόζωα στελέχη των Πάρκων, τα οποία μπορούν να βιώνουν και να εκτιμούν καθημερινά το θετικό αποτέλεσμα της δουλειάς τους στην ευζωία και υγιή συμπεριφορά όλων των ζώων που φροντίζουν.
  •   Στην Ελλάδα το Αττικό Ζωολογκό Πάρκο στα Σπάτα Αττικής είναι μέλος της EAZA και ακολουθεί τα διεθνή πρωτόκολλά της για να διασφαλίζει την ευζωία των περίπου 2000 ζώων που φιλοξενεί.  Ως μέλος της ΕΑΖΑ συμμετέχει και επενδύει σε πολλά διεθνή προγράμματα Προστασίας και Διατήρησης πάμπολων ειδών που κινδυνεύουν ανά την υφήλιο. Στην Ελλάδα δε διαχρονικά συμβάλλει σε αμέτρητες προσπάθειες Προστασίας όσων οργανισμών έχουν ζητήσει κατά καιρούς τη βοήθειά του.  Είναι σίγουρο ότι το σύνολο των φροντιστών των ζώων που φιλοξενεί, διέπονται από έντονα φιλοζωικά αισθήματα.  Το δε έργο εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που κάνει αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των γονιών και των εκπαιδευτικών που το επισκέπτονται κατά τις οικογενειακές και/ή σχολικές επισκέψεις.